A cognac lepárlása rézüstben történik

Kétség sem fér hozzá, hogy a szőlő az egyik legtöbbet használt, legkiválóbb alapanyag a szeszes italok előállításakor. Ebből nem csupán bor, de cognac is készülhet. Ez utóbbi, vagy ahogy sok magyar ismeri, konyak, a szőlőbor lepárlásával készült brandy-k leghíresebb változata.

Ezen nedű a nevét az előállításának a helyszínéről kapta, azaz a franciaországi Cognac tartományról. Itt fontos megjegyezni, hogy csakis az a szőlőborpárlat nevezhető konyaknak, amelyik ebben a világszinten is ismert tartományban készült. Az igazi, kiváló minőségű ,tradicionális előállítású konyakok több száz éves múltra tekintenek vissza.

A cognac egyik speciális ismérve, hogy a lepárlása rézüstben történik. Ezt követi majd a minimum 2 éves tölgyfahordós érlelési periódus.

A forgalomba kerülő italok több fajta konyak keverékéből is készülhetnek, éppen ezért a nedű korát a legfiatalabb összetevő kora határozza meg. A leghíresebb cognac márkák közé sorolható a Hennessy, a Martell és a Remy Martin. Akik szereti ezt a szeszes finomságot, biztosan megismerte már ezeket.

Vélemény, hozzászólás?