A karácsonyfa rövid története

Ez a növény amellett, hogy az egyik, vagy talán a legcsodálatosabb ünnep kiegészítője, gyönyörű és mindenki kedveli. A karácsonyfa rendelés rendkívül felkapott napjainkban, de nem volt ez így mindig.

Csupán néhány éve lett ilyen népszerű. Érdekesség, hogy először Németország területén díszítettek fel ilyen fát a XVI. században. Ennek a csodálatos örökzöldnek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi, vagy a kelta kultúra hagyományvilágában is ismert volt, olykor örökzöld ág, esetleg koszorú, vagy fagyöngy formájában.

Az első ilyen feldíszített fáról szóló feljegyzés a XV. század végén Strasbourgban született. A népszerű díszei a XIX. század közepétől a csillogó gömbök, legtetején a csúcsdísz található. Ez jellemzően csillag alakú, a betlehemi csillag miatt. A gömbök a paradicsomi fa almáit jelképezik.

A karácsonyfa fényét régen gyertyák adták, ma már ezt felváltotta az izzósor, esetenként a csillagszóró. Magyarországon a szaloncukor is jellemző díszítése. A karácsonyfa világszerte tisztelt, szeretett, illetve díszített örökzöld.

Vélemény, hozzászólás?