Nem mindenki tudja, hogy hol kötelező téligumit használni

Az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicserére nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Sokan vannak, akik már a kora őszi heteket kihasználják, és beszerzik a szükséges szettet. Ebben az ADAC gumitesztjei remek segítőtársnak bizonyulnak. De mi a helyzet akkor, ha külföldre szeretnénk utazni, vagy a mindennapi elfoglaltságokból adódóan megfordulunk a környező országokban autóval? Honnan tudhatjuk, hogy hol kötelező használni a téligumit? Mikor válik szükségessé a hólánc? Hol büntetnek ezek hiányában?

 

Külföldi utazás előtt különösen érdemes lehet ránézni erre a listára. Itt országonként lebontva találhatjuk meg, hogy milyen előírások vonatkoznak a téli közlekedésre. Hazánkban ugyan nem kötelező a téligumi, de a közlekedés biztonságának érdekében erősen ajánlott. Bizonyos útszakaszokra kihelyezhető tábla arra vonatkozóan, hogy hólánc használata kötelező. Nálunk az úgynevezett szöges abroncsokat tilos használni.

 

Ausztriát sokan választják munkavállalás, síelés, szabadidő céljából. Érdemes felkészülni arra, hogy november és április között a személygépkocsikra és a 3,5 tonna össztömegnél nem nehezebb teherautókra kötelező a téligumi alkalmazása. Fontos, hogy annak profilmélysége meghaladja a 4 mm-t. Amennyiben az úttesten összefüggő hó vagy jég van, akkor a hólánc is kötelezővé tehető. Csehországban ez annyiban változik, hogy a profilmélységnek legalább 6 mm-nek kell lennie.

Franciaországban nem kötelező a téli abroncs használata, de a hólánc kötelező tartozékként tartható számon. Érdemes a többi országgal kapcsolatban is tájékozódni, hiszen vannak olyan esetek, amikor saját autóval történik a közlekedés akár Európán belül is, s ilyenkor mindenképpen ajánlott felkészülni arra, milyen előírásokra számíthatunk.

 

A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy hazánkban még mindig sokan vannak, akik az első hóesést is a nyári gumival várják. Rendszerint ekkor szokott előfordulni, hogy megbénul az ország közlekedése, és egymást érik a balesetek. A biztonságos közlekedés érdekében gondoskodjunk az időben történő gumicseréről és a gépjármű időszakonkénti szervizeléséről. Ha így teszünk, azzal nem csak balesetveszélyes szituációkat kerülhetünk el, de a nagyobb meghibásodásoknak is elejét vehetjük. Ne feledje, amint a hőmérséklet tartósan hét fok alá süllyed, már elmaradhatatlan a téli abroncs.

 

Vélemény, hozzászólás?