Praktikus trükkök, melyek meghosszabbíthatják a személygépkocsi élettartamát

Ha van esküdt ellensége a szabad ég alatt parkoló gépkocsiknak – az autó tolvajokon kívül -, akkor az, az időjárás. Sajnos, erre semmiféle rendfenntartó erő és törvényi szabályozás nincs különösebb hatással, így védekezésképpen marad a jól bevált autótakaró ponyva. Már jó ideje használatos a „csillaggarázs” kiegészítőjeként, s szerencsére folyamatosan korszerűsödik.

Az autótakaró ponyvák legújabb típusa már olyan sajátosságokkal is büszkélkedhet, melyek a korábbiaknál még hiányoztak. Az egyik ilyen újítást az autótakaró ponyva rögzítésénél eszközölték. Közismert bosszúságforrás a személygépkocsi-tulajdonosok körében, ha biztonságosan letakartnak hitt járművükről viharos és rosszindulatú széllökések, úgymond, lerántják a leplet. Ezt elkerülendő, a modern autótakaró ponyvát már nem két, hanem három ponton erősítik a gépkocsihoz, középütt egyfajta biztonsági övvel átkötve.

A következő, nem épp bombasztikus, de igen hasznosnak bizonyuló változás az autótakaró ponyvák evolúciójában a megnövelt oldalvédelem. Ez mindenképpen jó ötlet, hiszen például a jégeső a karosszéria védtelenül maradt függőleges elemeit (ajtók) is érzékenyen károsíthatja.

A szilárd halmazállapotú csapadék kétségtelenül komoly fenyegetést jelent, de a gépjárműnek a víz és a pára sem kifejezetten előnyös, kissé eufemisztikusan fogalmazva. Ebből kiindulva a korszerű autótakaró ponyvát kondenzációs nyílással is ellátták, melyen át a felületen maradt nedvesség és pára eltávozhat. Célszerű persze a gépkocsit még az autótakaró ponyva felhelyezése előtt, amennyire csak lehet, szárazra törölni.

S végül hadd essék szó egy leleményes, vásárlóbarát megoldás bevezetéséről is az autótakaró ponyvák izgalmas világában. Ez nem más, mint egy tartozékként szolgáló nagyobb méretű tároló zsák, melybe –  az eredeti, gyári csomagolótáskával ellentétben – a használat után összehajtogatott ponyva is könnyen belefér, s így tulajdonosa számára egyszerűbben kezelhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük