Puttó nyerőszámok – mi az a Puttó?

Sokan követik a Puttó nyerőszámok legfrissebb sorait, illetve sokan próbálnak szerencsét ebben a játékban Magyarországon, de sokkal kevesebben vannak azzal tisztában, hogy mit takar a puttó kifejezés. Ebben a cikkben szeretném lerántani a leplet a puttó kifejezés eredetéről.
A puttó szó eredete olasz, de maga az olasz szó a latin putus-ból ered, ami fiút vagy gyereket jelent. Az olaszok puttóknak nevezik azokat a kis angyalokat, amelyek leggyakrabban festményeken, szoboregyütteseken, freskókon jelennek meg. Az első puttó ábrázolások már megtalálhatóak 1400-as években készült alkotásokon is. A legtöbb ilyet az olasz művészetekben találhatjuk meg, de holland, német és francia alkotásokban is megtalálhatóak.

Ami érdekes még, hogy a Puttó nyerőszámok elnevezés nem tudjuk, hogyan alakult ki, miért épp ez lett a magyar játékosok körében is elterjedt és népszerű játék neve. Azt feltételezhetjük, hogy a játékot az olaszoknál működő játék alapján adaptáltuk, így tarthattuk meg magyarban, a Puttó nyerőszámok esetében is ezt az elnevezést.

Művészet és játék

Az, hogy a Puttó nyerőszámok elnevezése innen eredeztethető egyébként sokat elárul arról is, hogy a játék mennyire régi. Az ilyen és ehhez hasonló játékok ugyanis nagy történelmi múltra tekintenek vissza, amiről érdemes olvasni, hiszen számos izgalmas tudnivalóra fényt deríthetsz.

Sok minden kiderülhet így a múltbéli társadalmakról, ebben az esetben főként az, hogy ők is szerettek szórakozni és játszani. És talán a ma emberénél is jobban tisztában voltak azzal, hogy a szórakozás sem teljesen öncélú, hanem kifejezetten szükség van rá. Szükség van arra, hogy időközönként kikapcsolódjunk, és kellő időt áldozzunk a pihenésre is, hiszen hosszú távon ez jó hatással lehet a teljesítményünkre is.

Vélemény, hozzászólás?