10 fontos tudnivaló a babaváró támogatásról

10 fontos tudnivaló a babaváró támogatásról

Akár tízmillió forintot is igényelhetnek a családalapításhoz a házaspárok. Összegyűjtöttünk néhány, a babaváró hitellel kapcsolatos információt.

1. A babaváró támogatást házaspárok igényelhetik. Elfogadják a külföldön kötött házasságot is. Csupán annyi a fontos, hogy Magyarországon is anyakönyveztetve legyen. Az egyedülállók vagy az élettársi kapcsolatban élők viszont nem kérhetik a kölcsönt.

2. A GYES-en és GYED-en lévők is kaphatnak babaváró hitelt. A feltétel, hogy három éve folyamatosan legyen társadalombiztosítási jogviszonyuk, és megfeleljenek a további feltételeknek.

3. Ugyanez igaz a KATA-s egyéni vállalkozókra is.

4. Maximum 10 millió forint igényelhető. Akinek nincs szüksége ennyi pénzre, az kisebb összegű babaváró hitelt is kérhet.

5. Már meglévő kölcsön mellé is igényelhető a babaváró, amennyiben a többi feltételnek megfelelnek.

6. A babaváró hitel szabad felhasználású. Nem ellenőrzik az elköltését, az igénylők arra fordítják, amire jónak látják. 

7. A babaváró hitelt a folyósítás napját követő első hónapban kell elkezdeni törleszteni. Nem szükséges azonban, ha a terhesség vagy a gyermekszületés miatt felfüggesztést kértek.

8. Az is igényelhet babavárót, aki nem forintban kapja a fizetését. Törleszteni azonban csak forintban lehet.

9. A feleség nem múlhat el 41 éves. Ugyanakkor friss szabályozás, hogy az igénylés mégis benyújtható a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig. Azokat érint a lehetőség, akik 2020. június 16. után töltötték be a 41. életévüket.

10. A babaváró támogatásnál a 2019. július 1. után született gyermekeket veszik figyelembe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük