Az online gyógyszertárak helye és szerepe

Izgalmas a téma. Elsősorban nem az egészségügyi szakember, hanem a közgazdász szemével. Mi a szerepe a mai összetett piacon a webes gyógyszertáraknak? Biztonságosak-e ezek? Esetükben ki a tipikus felhasználó? Létezik-e valódi verseny az offline (fizikai) ill. az online patikák között?

Megannyi kérdés, amelyre ebben a cikkben megpróbálok választ adni. Ehhez segítségül hívom a témában rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalataimat. Rendszeres és elégedett vásárlója vagyok a Prevenció Patika webshopjának. Az itt megszerzett tapasztalati tények felhasználásával megyek sorba az egyes témákon.

Választék

A Prevenció Patika egy olyan online gyógyszertár, ahol a látogató mindent megtalál, ami egy fizikai patikában rendelkezésére áll. Sőt, annál sokkal többet is. Ezzel meg is érkeztünk egy fontos különbséghez. Az online patikákban legtöbbször sokkal több termék van, mint a hagyományos gyógyszertárakban.

A Prevenció Patika esetében amennyiben rákeresünk a fájdalomcsillapító kifejezésre, akkor 192 terméket találunk. Imponáló. És amennyiben időnk és energiánk engedi, akkor mind a 192 terméket egyesével átnézhetjük, az adatlapjaikat elolvashatjuk. Ezt követően tegyük fel a kérdés egy fizikai patikában: „Milyen fájdalomcsillapítók vannak?” A patikus mond hármat. Esetleg ötöt vagy nyolcat. És amennyiben a gyógyszerészt megkérjük, hogy legyen kedves nekünk felolvasni mind a 8 gyógyszer esetében a betegtájékoztató teljes tartalmát, akkor jobb esetben sápadtan kirakja a zárva táblát a pult elé.

Kényelem

Tavaly télen egyik nap nagyon sürgősen gyermek lázcsillapítót kellett vásárolnom. A koronavírus járvány kellős közepén voltunk. A patikában egyszerre csak annyi vevő tartózkodhatott, ahány ablaknál a kiszolgálás folyt. Mi, többiek az utcán ácsorogtunk. A mínusz 10 fokban 23 percet kellett várakoznom. Nem volt komfortos. Ezzel szembeállítható a Prevenció Patika webshopja esetében a kényelem. Az otthoni kedvenc melegítőmben, a meleg radiátor mellett ülve és ropit majszolva vásárolok. A két szituáció komfortfokozata összehasonlíthatatlan.

Aki mozgásában korlátozott vagy földrajzi korlátai vannak (pl. egy távol tanyán él), annak természetesen szintén lényegesen egyszerűbb beírni a böngészőbe a prevenciopatika.hu kifejezést.

Sebesség

A téma korrekt és objektív vizsgálatához hozzátartozik az a szempont is, amely már az előző példámnál is egyértelműen megjelent. Amennyiben azonnal szükségünk van egy gyógyszerre, akkor egyértelműen az offline gyógyszertár a nyerő. A Prevenció Patika Magyarország egyik leggyorsabb online gyógyszertárának nevezi magát. Nem is érdemtelenül. Az eddigi rendeléseim többsége már másnap megérkezett. De az „azonnal” időhatározó kifejezéssel a jelenlegi technikai fejlettségi szinten egyetlen online patika sem tudja felvenni a versenyt. Talán majd ha megérkeznek az intelligens drónok, amelyek a sürgős rendeléseket célba repítik, akkor már létező szállítási kategória lesz a 15 percen belül az online üzletekben is. Ahogyan a Prevenció Patika menedzsmentjét megismertem, biztos vagyok, hogy az elsők között fogják bevezetni ezt a kézbesítési módot.

Biztonság

Az online patikák pontosan olyan biztonságosak, mint az offline társaik. Működésükre minden szempontból ugyanazok a nagyon szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak.

Árak

A magyar vásárló árcentrikus. A rossz nyelvek szerint 10 forint árkedvezményért képesek vagyunk oda-vissza átgyalogolni metsző északi szélben az Árpád hídon. Nem tudom, hogy ez a városi legenda igaz-e. De azt tudom, hogy amikor először ismerkedtem a Prevenció Patika áraival, akkor azokat nagyon alaposan összehasonlítottam más offline és online patikák áraival. És toronymagasan a Prevenció Patika volt a legolcsóbb. Közgazdász szemmel természetesen egyértelmű a helyzet: egy webáruház lényegesen kedvezőbb fajlagos költséggel értékesít, mint egy hagyományos gyógyszertár, amelyet fűteni, bebútorozni és takarítani szükséges ill. lényegesen nagyobb számú élő munkaerőt igényel az üzemeltetése. Szóval egy online webshop mindig olcsóbb lesz, a fizikai üzletek.

Diszkréció

Ez sem egy elhanyagolható szempont, főleg a leplezni kívánt betegségek ill. gyógyszerek esetében. Sokan titkolják a betegségüket. Majd ezek után bemennek a kisváros egyetlen patikájába. Ahol bármilyen halkan is beszélgetnek a patikussal, ha a szomszéd ablaknál éppen a szomszédjuk vásárol. Aki az evolúció minden törvényét meghazudtoló sebességgel képes lokátoros füleket növeszteni. Amennyiben ugyanez a vevő a Prevenció Patikában elektronikusan és SSL tanúsítvány védelme alatt vásárol, abban az esetben a szomszéd semmi olyat nem fog megtudni, ami nem rá tartozik.

Összegzés

Amint a fentiekből kiderült, az elemzésemben szinte minden téren az online patika a nyertes. Természetesen minden éremnek két oldala van. Vagy hogy egy még nagyobb lózungot mondjak: ha valami igaz, az nem jelenti azt, hogy az ellenkezője nem az. Szóval egy offline patika vezetője valószínűleg vitába szállna velem. De egyben biztos vagyok: amennyiben szeretnél egy remek webes patikában rendelni, akkor feltétlenül próbáld ki a Prevenció Patika webshopját.

Vélemény, hozzászólás?