Civaqua?

Debrecenben van egy környezetvédelmi kezdeményezés, aminek a neve az, hogy civaqua. Az ötletgazdák egy mozaikszót hoztak létre, mely a civ és az aqua, vagyis maga a város lakossága és a víz.

A civaqua projekt arról szól, hogy Debrecennek, valamint a város környékének állapotát megóvják, illetve javítsák. Manapság rengeteget lehet hallani a környezetvédelem fontosságáról, nem csak hazánkban, hanem, világszerte, de sajnos túl nagy sikerek megvalósulásával nem találkozunk. Bár az is lehet. hogy bennünk van a hiba, mi nem tájékozódunk megfelelő képpen és valójában rengeteg civaquahoz hasonló, környezetvédelmi terv elérte végső célját. De ha nem, hát végre a mi kis hazánkban találkozhatunk végre olyan magán és szakemberekkel, akik igyekeznek eme jó ügy érdekében cselekedni. Debrecen tájékán található Nagyerdő kiszáradása egy fő problémává vált a helyi lakosság számára, mindemellett a Hajdúsági löszhát öntözésfejlesztésére is nagy figyelmet fordítanak. Sőt, az  erdőspusztai tavakat is igyekeznek megmenteni a kiszáradástól.  Minderre a projektre az elmúlt évek során tizenhat millió forintot sikerült szponzoroktól összegyűjteni, akik mind szeretnék kiemelni a környezetünk megóvásának fontosságát.

A civaqua projekt egy hosszú távú megoldást szeretne kivitelezni az előbb említett, bajba jutott területek megsegítésére. Az említett térség állapota hosszú évek óta romlik, ezért szeretnék a szakemberek mihamarabb orvosolni a problémát és evvel óvni nem csak a növényeket, hanem az ott élő állatokat is. Hiszen az által, hogy Debrecenben és környékén a talajvíz évek óta leszállóban van a régóta emlegetett klímaváltozás miatt, az ottani élővilág is veszélybe került. A civaqua projekt rajtuk is segíteni szeretne.

Vélemény, hozzászólás?